• Forside
 • Add meg
 • Hjortefot
 • MEDIA
 • SPONSORER
 • 9

  HUNDEUTSTILLINGEN NÆRMER SEG

  // Slik gikk det forrige gang //

   

  Da er vår lille gråpels påmeldt til utstillingen i Sogndal i mai.

  Det blir spennende å se hvordan det går, for forrige gang ble det en 1. premie, og nr 3 i sin klasse, (min skyld, jeg er talentløs som utstiller)

   

   

  Grugleder meg...

   

   

  0

  PRØVESKYTING

   

  Syns at samlingen ikke var så hakkende gale, det viktigste er at feilen på våpenet er lokalisert til treverket på forskjeftet. Lykke!

  9

  HELT CANON , SÅNN OBJEKTIVT SETT

   

  // Dette er objektivet jeg bruker til avstandsfotografering i fjellet //

  16

  JEG HAR DOPET MEG - ADVARSEL TIL ANDRE!
   

  De som ikke kjenner meg fra før kjenner meg kanskje best som den pr-kåte hjortejegeren med det altfor store egoet, og den ultrapopulære jaktbloggen alle ikke snakkar om lenger.


  Nå skal jeg komme med en tilståelse. Jeg har ikke vært helt ærlig når det gjelder hjortejakten.
  Jeg har dopet meg, rett og slett spilt urent spill. Og jeg ønsker nå å legge den tiden bak meg, og satse på å igjen bli den unge og uskyldige veidemannen jeg engang var.

   

  At jeg har dopet meg og fått en fordel under jakta har plaget meg veldig, samvitigheten er langt verre enn en bit eggeskall i en nystekt vaffel. Her er min mørke bakgrunnshistorie og godt bevarte hemmelighet.

   

   

  Alt startet da jeg bare nesten gikk forbi en fristende tue med enda mer fristande blåbær, jeg husket å ha lest en plass at blåbær skal gi bedre nattsyn, og at jagerflypiloter smattet og svelget unna blåbær som hakket sjokolade før de skulle ut på tokt under disse krigene man skal være ganske gammel for å huske.

   

   

  Mye av hjortejakten starter under dårlige lysforhold, og jeg tenkte at det skader ikke å prøve. Jeg tok det første bæret, et bær til var automatisk på vei ned i den tørre halsen, og det bare ballet på seg. Det gikk dager og uker, mer og mer bær fant veien inn i kroppen. Plutselig tok jeg meg selv i å drikke svakt utblandet konsentrert blåbærsaft, jeg var skremt. Jeg hadde en flaske med Lerum Blåbær liggende og slenge baki bilen. Jeg sluttet med å blande inn vann i safkonsentratet.

   

   

  Var jeg nå i Lerum sine klamme hender? Saften ble blanda sterkere og sterkere. Innholdet i flasken fikk meg kvikkere og jeg fikk en helt ny opplevelse for hver gang jeg søkte til søt blåbærdrikk.
  Jeg følte at selvkontrollen var borte vekk, men jeg tok ikke nok grep rundt den pågående situasjonen.

  Det var først den kvelden jeg stod foran ett vannspeil på hjortemyra og så meg selv med en hvit liten boks med blå skrift jeg skjønte hele alvoret i saken..

  Skulle jeg nå ende opp slik?
  Jeg har selv sett folk som har hoppet videre til sterkere og hardere saker som tyttebær. Jeg ville ikkje ende opp slik, og tok derfor et kraftig oppgjør med meg selv. Nå er jeg fri for fristelsene, og kan stå og se på ei velfylt tue uten å bli fristet.

   

   

  Min bunnløse oppfordring til unge jegerspirer: Ikke ta snarveier! Se ikke skogen for bare bær!

  5

  NATURLIG FOTOSHOOT

  3

  HJORTEKOLLE

  // Ingen tvil om hvem som har best utsikt, og det ser ut til at det snart er tid for at en ny kalv ser dagslyset  //

  4

  JAKTHUND I ULVEKLÆR

  //  Hund i ulveklær- Det finnes ikke noen annen skapning som sprer så mye glede  //

   

   

  6

  VI MANNFOLK KAN OGSÅ GJØRE HAGEARBEID

  // Konepone har raket sammen løv og gammelt gress. og jeg er gentlemann nok til å hente traktoren min og deretter kjøre det vekk  //


   

  Er min traktor er større enn din ;)      ???

  4

  STATEN DREPER ROVDYR FRA HELIKOPTER

  I dag kunne jeg lese i lokalavisen at staten har vært ute og bedrevet jervejakt med hjelp av helikopter, IGJEN!
  En jervetispe ble drept under helikopterjakten, og tidligere har statens naturoppsyn forfulgt jerv med helikopter helt fram til hiet, for å deretter drepe jervetispen og ungene i hietSe artikkel  Som friluftsmenneske og jeger blir det fundamentalt feil og direkte umoralsk å "jakte" på en art som er regnet som truet, spesielt i yngletiden. Forkastelig og kvalmt er det.

  Merk deg at når staten driver med slik kaller dem det ikke for jakt, de bruker et fint ord som "uttak" eller "forebyggende uttak"

   

  Hovedårsaken til helikopterjakten er at man har funnet ut at sau på selvstyr har større sjanse for å overleve dersom man utrydder alle rovdyr i beiteområdet. Det stemmer sikkert,  men det er fortsatt like forbanna kvalmende å se bilder der staten driver forfølgelse med helikopter, og dreper truede dyrearter og det hjelpeløse avkommet i hiet.

   

   

  Det er en skam.

   

   

  2

  FINNER FORSKERNE EN KUR MOT HAVESYKEN?

  // Noen som har en medisin mot såkalt havesyke? //

   


   

   

  Havesyke er en diagnose som herjer i jegerstanden om våren, og resten av året forøvrig. Det er bare slik vi er.

   

  Ordet/kallenavnet havesyke betyr at man har så lyst på en ting at man er villig til å selge f.eks en nyre for å finansiere kjøpet, satt litt på spissen.

  Nå vil jeg ikke selge noen organer (enda), men tar gjerne imot en Blaser i kaliber 20/76 - 7x57R om noen tilfeldigvis vil gi bort en :) Tar også imot drilling i samme kaliber ;)

  For et smykke!

   

      

  Sånn til info: Jeg kan vurdere å selge en nyre -men ingen skambud takk!

  4

  HVA HETER DENNE FUGLEN?  // Oh canada, our home and native land //


   

   

  2

  BLOGGAWARDS 2012

   

   

  // Det var jammen på tide //

  14

  BÆ BÆ LILLE LAM (Advarsel, søte skapninger)  12

  FYTTI GRANSKAUEN FOR ET VEDKLØYVERI

  Det var godt å komme igang igjen, flere etterlatenskaper etter Frøken Dagmar ligger og venter oppe i lia på odelsgarden.

  Stikkord:
  0

  ENDELIG FANT JEG UT AV PROBLEMET

  // Smekkerheten selv //


  For noen år siden falt jeg pladask for en italiensk skjønnhet, hun hadde to løp, ett løp for grove ladninger, og ett smalere løp for presise ladninger. Jeg var fast bestemt på at hvis jeg en eller annen gang skulle kjøpe et såkalt kombinasjonsvåpen så skulle det være så hendig og lekkert som mulig. Jeg ville også ha et kaliber som de færreste bruker, og det måtte være en R-patron, eller et kombikaliber som det kalles. Litt dyrere er det ja, men mer praktisk og noe for en feinschmecker som trakker sine egne stier på sin vei mot nye jaktmarker.

   

  Våpenet hos forhandleren hadde kammer for 7x65R, et allsidig storviltkaliber. Denne frøkna dekket alle mine behov. Helt til jeg prøveskjøt og ikke forstod hvorfor kun to av tre skudd satt i blinken, og hvorfor varmespredningen var så stor. Det skal vært varmespredning på slike smekre våpen, men dette var i overkant. Jeg måtte sikte svært langt nedover på blinken for å bestå skyteprøven for storviltjakt.

   

  Varmeklatring/spredning kommer av at løpet er så opphetet at det utvider seg, noen 0,1+millimeter varmeutvidelse på våpenet kan bli til en halvmeter på blinken. Ikke bare kan, det ble faktisk mange centimeter etterhvert.

   

  Jeg fattet de bare ikke, og frustrasjonen kom sigende, og spesiellt irriterende er det når jegere med gammelt russisk stål made in finland av kinesere klarer bedre samlinger med sitt fæle mellomrom mellom løpene. Det blir ikke bedre når taigagubben gang på gang minner meg om at han skjøt en rype på 100-meters hold med åpne sikter.

   

  Jeg måtte til bunns i dette, og kontaktet børsemaker. Han var veldig usikker på min mistanke om at forskjeftet var for trangt. Men han avsluttet samtalen med at jeg kunne forsøke å ta av forskjeftet og skyte uten. Da kunne ihvertfall det elimineres.Og det er noe av det smarteste jeg har gjort, de tre skuddene satt tettere enn noe jeg har sett skutt med kombivåpen før. Presisjonspotensialet er der, men forskjeftet har spilt meg et puss.

   

  se bilde av blinken her


   

   

  Det blir spennende å se om børsemakeren får fikset det, for da vil jeg har bygdens mest presise kombivåpen :)

   

  Stikkord:
  2

  Vanguard Skyborne 45 - FOTOSEKK

  // Vanguard Skyborne 45 //

     Når man ferdes med kamera og tilhørende duppeditter i skog og mark er en skikkelig fotosekk en god sak å ha.

  Jeg bruker en Vanguard Skyborne 45 når jeg er uten på fototur. Denne sekken har mange gode og solide rom for objektiver, laptop, minnekort, nøkler, klær, niste, drikkeflaske, samt en genial løsning for medbringing av kamerastativ. Dette er en smart løsning som også fungerer til å bære med lette ski om puddersnø i fjellet skulle friste ;) Den har også en egen lomme for mobiltelefonen på den høyre skulderreima

  Den har også et pustende system som gjør at du blir mindre klam på ryggen. Skulderreimene er gode med passelig bredde og er komfortable i alle situasjoner.

   


   

  Etter å ha brukt denne sekken i vinter og nå på vårparten kan jeg konkludere med at dette er en meget solid, velutformet, og praktisk sekk som jeg nå er blitt veldig glad i, og en smule avhengig av.

  Interessert i en slik sekk? Sjekk videopresentasjon av sekken på youtube, sekken blir presentert av en mann som bruker briller :)

  Stikkord:
  4

  HVILKEN KAMUFLASJE?  Jeg får stadig spørsmål om hvilken kamuflasje og hvilke jaktklær jeg benytter under jakt. Og jeg kan med en gang si at det varierer veldig. Her skal jeg prøve å forklare litt nærmere. Jeg har ingen fasit, men jeg har noen favoritter og meninger om den ultimate jaktbekledningen.

     Landskapet avgjør hvilken kamuflasje som er mest hensiktsmessig.

  Hovedsaklig bruker jeg faktisk mest ensfarget jaktdress, jeg er kjedelig store deler av jakttiden. For tiden er det Magasinets Dovrefjell Jeger'n som brukes mest,  den har en grønn olivenfarge som passer godt med terrenget under tregrensa, samtidig som den har perfekt passform, den er vanntett og lydløs. Det er svært viktig for meg at jaktklær er laget i et materiale som ikke vekker en av byttets sterke sanser, hørselen.

   

   

  Som nevnt, lanskapet avgjør hvilken kamuflasje som er best egnet, i fjellheimen er det variert natur, alt fra mosegrodde berg der "fjellduken"-mønsteret er i sitt ace, men ulempen er at produkter som bærer dette mønsteret bråker mer enn et middels pukkverk i full drift. Og da er vi tilbake på scratch med en gang. Med mindre man skal sitte lenge og helt i ro, altså HELT i ro til et intetanende bytte kommer slengende forbi. En fjellduk kan være kjekk å ha med i sekken dersom været slår om. Slik det ofte gjør her på vestlandet.

   

   

  Den dressen som du ser på bildet er faktisk mossy oak (selv om det ikke er norsk) min favoritt i fjellet dersom det er lyng og variert småskog, da lauvskog og busker. Min mossyoakdress er av den lette typen, den passer perfekt til kortere turer med kamera eller børse. Handicapet på slike lette dresse er gode lommer, eller mangel på sådan samt om det skulle hølje ned. Men mønsteret passer godt med landskapet med lyng og småbusker. Den er så mørk at den passer til jakt i lavlandet også.

   

   

  Så det ultimate må være en vanntett, lydløs dress med mossyoakmønster, og ikke glem gode lommer med glidelås :)

  Det er viktig!

   

   

   

   

   

   

  Stikkord:
  16

  HOPP OG SPRETT I HJORTESKOGEN (bildeserie)

  På vei til fjellheimen fikk jeg nærkontakt med en hjorteflokk, og her er mine kanskje mest spetakulære hjortebilder noensinne.   

  Jeg føler at tekst blir overflødig, bildene taler for seg selv.

  Stikkord:
  1

  BILDER FRA FJELLET

  // Der oppe venter fjellet og snøen //

   

   

  // Herlig skareføre med litt puddersnø, helt nydelig //

  15

  T-BONE, OG HALV GEIT PÅ GRILLEN

   

  // Dagens middag, Tysk T-Bonestek, og Geiteribs fra lokalmatprodusenten Kandal //

   

  Biffen var kjempegod sammen med tzatsiki og salat. Det var geita også, om noe spesiellt.

  8

  HJORTEFANTER PÅ FLUKT


  // Han stinkende og svette fyren med canadaskjorte er ikke bra for oss, la oss løpe! //

  0

  DEN SISTE REVEJAKTEN

  Da er Mikkel Rev trygg en stund fremover, dagens fjelltur gav riktignok uttelling i form av naturopplevelser, men Mr Rødpels kom seg unna i dag også.

   


   

   

  // To gode venner //

   

  // Mikkel sitt avtrykk //

  //Hiplass for hissig rovdyr//
   

      

   


  0

  SPOTTING  Beklager dårlig bilde, men måtte bare vise hva jeg har studert i dag.

  8

  SALZPASTE , Spennende produkt!

   

   

  // For en gyselig farge, men nå er hjorten fargeblind, så det gjør ikke noe :)  //

   

  Det er et gammelt triks, mange av våre viltarter elsker lukten av anis (Smaken som vi kjenner best fra dropset ved navnet "Kongen av Danmark", og på tvilsomme flasker merket med Sambuca)

   


  Nå skal jeg finne ut om dette bare er en myte, eller om det er rein og skjær fakta. Følg med videre, det rosa vidundergugget skal testes på norsk villhjort!

   

   

  Tror du som leser dette at det fungerer, skriv din mening?

     Stikkord:
  8

  GJETTER DU INNHOLDET I PAKKEN?

  // Tidenes første PPT-innlegg (Pakke På Trappen) er herved publisert //

   

  Har notert meg at mange lager såkalte "pakke i posten-innlegg" , det er sikkert for å få andre til å tro at de er sponset fra rumpa til ørene, eller for å ikke la det gå inflasjon i ordet outfit på bloggen. Forandring fryder...


  Rosabloggere altså....if you cant beat them, join them!

  Når vi mannfolk en sjelden gang får pakker med posten er det 100% fritt for kosmetikk og fjas, dette er real stuff!

  Som regel...

   

   

  Så hva inneholdt pakken som stod utenfor døren da jeg kom hjem?
  (Hint: Rosa farge og må røres før bruk)
   

  Stikkord:
  1

  MIKKEL REV PÅ KAMERA

  Her  har jeg satt sammen et videoklipp fra den gangen Mikkel Rev spiste på en hjort som lå oppe i skogkanten.

   

   

   

   

   

  12

  VILTKAMERABILDER

   

  // Hvor mange hjortefanter ser du på dette bildet? //

   

  5

  PÅSKEKOS I HAGEN

  Det blir litt feil å plage naboer med geværsmell 2. Påskedag, så da kommer lyddemperen til småviltrifla (22.lr) godt med  :)

  12

  ÅRETS FØRSTE GRILLMÅLTID

  // 3 for 69,-  kan det bli enklere? //

   

  // Ekte mannfolk har skikkelig grill //

   

   

  // Med skikkelig grill får du god lukt i hele nabolaget, og perfekt grillmat //

  2

  LURE MIKKEL REV I KAMERAFELLEN

  De som har lest her tidligere har sikkert fått med seg at vi har en syk rev gående i området, og denne har hittil ikke latt seg lure. Vi har vært nær med lokkejakt, men den har tatt siste stikk hver gang.

  Nå har jeg hengt ut en kamerafelle i et forsøk på å se tidsmønsteret og tilstanden til reven, altså finne ut når han passerer den strekningen og hvor hardt den er rammet av reveskabben. Slikt er greit å vite, dersom reven har et mønster for ferdsel vil vi lettere kunne planlegge fellingsforsøket, eller ekspederingen om du vil.

  Åtet ved kamera består av noen kilo fersk sei jeg fisket i Florø sentrum i går. Fisken er surret inn i en gammel vedsekk og heist litt over en meter opp i et tre. Så dersom mikkel rev er syk og sulten kan han ikke la være å stjele seg et måltid fisk.

   

  Forrige gang jeg satt ut kamerafelle for skabbrev gikk det slik:

  // Denne stakkaren fikk vi aldri tatt, den frøs nok ihjel i løpet av vinteren //

   

   

   

  Da blir det spennende å holde øye med åtet og kamera fremover!

   

   

  8

  HØSTENS STORE MÅL
  Noen som skjønner tegningen? Ikke det?

  (Det er ihvertfall en av mine faste lesere som sitter og gliser og lengter etter høsten akkurat nå.)


  0

  GAUPE, BJØRN OG PUMA (JAKTFILMANMELDELSE)

   

  En jaktfilm av Kristoffer Clausen http://jaktogdvd.no

  Spilletid: 50 minutter

   

  Kristoffer Clausen er kjent for sine innovative jaktfilmer, han har levert jaktfilmer i ypperste klasse i flere år. Mest kjent er han for serien med Hjortejaktfilmer der den ene filmen har overgått den andre. Han har også en rekke gode filmer med småviltjakt og jakt i varmere strøk. Nå har det kommet en del jaktfilmer den siste tiden, og man må tenke litt utenfor gårdstunet for å komme med noe nytt.
  Det har Kristoffer klart.

   

  Denne gangen har Kristoffer tatt turen til Nord-Amerikas villmark for å jakte og filme jakt på eksotiske arter som gaupe, bobcat, puma, svartbjørn og grizzlybjørn. Filmen er spilt inn i flotte omgivelser med røff natur og stor vilttetthet. Det er en film som inspirerer og samtidig er underholdende. Du får den amerikanske følelsen når du ser en skikkelig pickup tøffe rundt på skogsveier mens de leter etter ferske spor etter store skogskatter.


  Filmen består av 50 minutter jegeraction på høyt nivå, det er jakt på store og potensielt farlige dyr, det er action når man feller en tresatt puma mens en bråte jakthunder står under og gneldrer for å holde pumaen i treet. Du skal holde beina tungt i munnen under slik jakt.

  Filmen viser fantastiske jakthunder som vet hva de driver med, og hundeføreren er en av de jegerne med størst erfaring på rovdyrjakt. Det er kombinasjonen av erfaring, kameraføring, eksotiske dyrearter, natur og kvalitet som gjør at denne filmen er så bra, det virker som om alt klaffer perfekt!

   

   

  "Vi som driver med jakt har alle en drøm om å en gang jakte i Nord-Amerika,
  og den drømmen forsterkes kraftig av denne filmen"

   
  14

  DAGENS HUNDEOUTFIT

   

  Grå lodden pels :)

  13

  HVA ER MEDIA REDD FOR?
   

  Gjennom alle tider har rovdyr engasjert oss, det har satt sinner i kok, det har skapt hat og forbannelse.
  Mediene fråtser i saker om rovdyr, og elsker store overskrifter med rovdyr i hovedrollen. Media elsker å sette rovdyrhaterne opp mot de som aksepterer og godtar mangfold i naturen.

  Dette er en slik hendelse som vil diskuteres i lang tid fremover, og mer eller mindre talentfulle leserinnlegg vil strømme på til de respektive redaksjoner. Rovdyrdebatten og dets vesen engasjerer folk. Slikt skaper lesertall og engasjement i bygder som stort sett ligger i dvale og skvulper over av meierivarer. Dette er brennhett stoff som lokalavisene bør benytte. De er som regel ute med skarpe penner om muligheten byr seg.

   
  // Foto av lokalavisen 29.03.12- Dette er så og si all omtale av faunakrim //


  Men ingen regel uten unntak ser det ut til.
  Nå hadde vi nettopp en tragisk og unødig hendelse der en jerv ble drept på ulovlig vis rett ved skiløypen jeg har brukt nesten daglig i vinter. 

  Den ble fanget i en ulovlig oppsatt revefelle, en åtesaks som dreper dyret momentant ved slag mot hode/hals. Det var ikke søkt om å få utplassert denne fellen.

  Det lå an til å bli en interessant sak for lokale aviser og tv.

   

   

  Det ble forside og et halv tosiders oppslag i lokalavisen, og så ble det dørgende stille, ingen har skrevet mer om saken. NRK har såvidt nevnt i en bisetning, og vinklet det nesten som en gladsak, hva skjer?

  Dette må være helt topp og en drøm  for lokalmedia
  Det er mistenkelig stille! Hvem er journalistene redde for?
  Småbrukerlaget eller sankelagene i området? Er personen som satt ut fellen en lokalpolitiker?

  Det må være noe som gjør at generelt nyhetshungrige og skriveføre journalister lar saken ligge i tåken.(enn så lenge)

   

   

  Hva er det som er så skummelt?  Menn i grønne kjeledresser væpnet med revefeller?

   

   

   

  Stikkord:
  0

  SNART TID FOR FISKETUR IGJEN  Jeg mottok de nye slukene fra Marinor, og skal prøve dem under vårens sjøørretfiske.

  Men først skal jeg nyte siste del av den herlige vinteren :)

  2

  BILDER: PÅ VEI MOT TOPPEN!


  I dag var det fint på vei mot toppen!  Damefallet, jeg har en vanntett teori om hvorfor denne bakken heter akkurat det. Den teorien kommer senere.

  Dagens hundeoutfit: Grå lodden pels :)  Slike dager ønsker vi flere av!

  1

  MITT FAVORITTOMRÅDE

  Image and video hosting by TinyPic

  Dette er den mest fantastiske delen av langløypen, det er her man rykker fra mosjonistene ;)

  7

  REVEJAKT I REVEJEGEROUTFIT

  I dag tidlig fikk jeg beskjed om at det var observert en rev med skabb ikke langt hjemmefra.
  Og da må man forsøke å få slutt på lidelsene til reven, og samtidig hindre smitte til andre friske rever.

  En mann må gjøre det en mann skal. Ihvertfall gjøre helhjertet forsøk på å stoppe lidelsen til dette skrøpelige vesenet som ifølge vitner hopper rundt med intens kløe og infeksjoner.

  Image and video hosting by TinyPic

  Så jeg fant frem jaktutstyret , blant annet ullgenser, jaktdress, våpen og ammunisjon. Rundt halsen min henger en lokkefløyte som imiterer skadet småfugl. En syk rev er på desperat jakt etter mat og skal normalt la seg lure relativt fort. Men nå går det så absolutt ikke alltid som planlagt.

   

  Jeg ble lurt av reven, nok en gang!
  Han var under 20 meter unna, men kom fra uventet retning, og jeg så den ikke desverre. Men sporene i snøen lyver aldri, mikkel var nær nok til at jeg hadde avfyrt hagleløpet på geværet. (om jeg hadde sett reven)

  Image and video hosting by TinyPic

  Denne dødssyke reven har det garantert ikke godt, og jeg håper at jeg får nye sjanser og muligheter til å hjelpe den over til de evige jaktmarker. Ingen dyr skal lide unødig.

   

  Les gjerne mer om reveskabb på WIKIPEDIA før du utbasunerer din mening om å skyte søte små dyr.

  0

  FANTASTISK SKITUR

  Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic
  9

  36 KM UNNAGJORT DENNE HELGEN


   

  Fredag: 24km på ski

  Lørdag: 12km på ski

  Søndag: Skogstur og Sogndalkamp!


  En innholdsrik og aktiv helg med andre ord.
  Jeg er ikke av de mest ihuga gjengangerne på Fosshaugane Campus, hadde faktisk aldri vært der før, men en gang måtte bli den første, og det ble i kveld.

  Sogndal spilte en god kamp mot Hønefoss og hadde fortjent å vinne. Men det var god stemning til tross for 0-0 og minusgrader i luften.

  Sånn ellers har jeg tilbakelagt noen mil på ski, både alene og i meget godt selskap!

   

  En flott helg går mot slutten, og en ny spennende uke venter!

   

  Les mer i arkivet » Mars 2016 » Desember 2015 » November 2015
  hits