• Forside
 • Add meg
 • Hjortefot
 • MEDIA
 • SPONSORER
 • 14

  Årets målsetning!

  // Slik gikk det på skyteprøven i fjor, helt grei samling noen knepp for langt til venstre //

   

   


  Min faste rutine i løpet av sommeren, slig går det for seg :

   

  Dag 1 på skytebanen skal jeg skyte 20-30 skudd med HV-Mauser, ladet med Selleri&Gulrot.

  Dag 2 på skytebanen skal jeg skyte 20-30 skudd med HV-Mauser, ladet med Selleri&Gulrot) , deretter tar jeg skyteprøven med Steyr 30.06, Zastava .308w, og Lincoln 7x65R. I boltriflene bruker jeg rimelig ammunisjon som Fusion på skyteprøven, og S&B 11,2grams i 7x65R'n

  .


   

  Og så begynner treningen, mange turer på skytebanen, stående, knestående, liggende, i benk, og slik går sommeren. Ukene før jakta er det siste finpuss, alt skal være 100% ellers blir utstyret degradert til en høst i våpenskapet, uten mulighet for prøvetur. Jeg bruker ikke utstyr jeg ikke stoler på.

   

  Under siste finpuss og justering bruker jeg jaktammunisjonen jeg skal bruke under jakten, i .308'n er det Fusion 180 grains, og i 30.06'n er det Barnes VOR-TX 150 grain. Dette er gode patroner, med gode kuler. Begge gir god presisjon, dybdevirkning og kjøttkvalitet rundt kuleinnslag og utgang.

   

  Jeg holder VOR-TX som en favoritt på grunn av at den er totalt blyfri, solid og gir meget god presisjon. Presisjon er viktig. I kombivåpenet er det Norma Vulkan, eller Oryx som gjelder under jakt. Jeg håper på felling med kombivåpenet i høst, det hadde gjort seg!


   


  // Hjort som måtte bite i gresset 17. September 2007 //


   

  En annen ting er at jeg i år vil skyte mange treningskudd på lengre avstand, og prøve å ta skyteprøven på 200 metern også, slik at jeg er litt forberedt og klar for de lange holdene som venter i høstens vakreste eventyr. Mer om dette nye eventyret kommer ..... heng med!

   

   

   Om det er noe du lurer på, spør i vei! Jeg svarer på alt!

   

   

   

   

   

  Stikkord:


  Maiken - Med I

  15.05.2012 klokka 23:47
  høres jo utrolig spennende ut det :) Men, jeg har så klart et lite spørsmål, hvordan foregår skyteprøvene deres? Altså, liggende, stående? Hvor skal man egentlig treffe?! (har en gang fram i tid tenkt meg til å prøve meg på jakt jeg og)

  Kristian Myrmæl

  15.05.2012 klokka 23:53
  Maiken: Skyteprøven utføres fra valgfri stilling, 100meters avstand, 5 skudd, hvor alle skal sitte innenfor ringen.
  Kom deg ned på ei skytebane med en gang! Du blir hektet!

  Maiken - Med I

  16.05.2012 klokka 00:03
  SV: Såpass ja! Høres jo utrolig moro ut da :D Er ofte på skytebanen under utdanninger, i Forsvaret. Da er vi å skyter fra 8 til 14, mandag til fredag, enten en eller 2 uker. Skyting er utrolig gøy :D

  Kristian Myrmæl

  16.05.2012 klokka 00:15
  Maiken: Sikkert kjekt :-) hvilket kaliber og avstand?

  Maiken - Med I

  16.05.2012 klokka 10:04
  SV: Det varierer veldig hvilken avstand vi skyter på, men som oftest på 37-40 m og 200m. Jeg er veldig dårlig på hvor stort kaliberet er, men det står nå i våpenboka våres at det er 5,56 × 45 mm NATO, om det sier deg noe? :P

  Kristian Myrmæl

  16.05.2012 klokka 10:13
  Maiken: På jegerspråket er det 223. Remington, et helt ypperlig flattskytende kaliber. Mye brukt til jakt på småvilt og rådyr.

  Laz

  17.05.2012 klokka 10:20
  Du vet at du skal bruke samme ammo på skyteprøven som du vil komme til å bruke under jakten? Du har fin samling forresten og du har nok ingen problemer med å ta prøven uansett type ammo, men rett skal være rett:)

  Fordel å få skutt mest mulig før jakten som du sier...

  Kristian Myrmæl

  17.05.2012 klokka 14:50
  Laz: Hei, det er kanskje lurt å sjekke fakta først?

  Kravet til skyteprøven er at den avlegges med lovlig ekspanderende jaktammunisjon som holder kravet til anslagsenergi.

  Så der tar du nok feil :)
  Eller kan du henvise til en para§raf??

  Maiken - Med I

  17.05.2012 klokka 20:18
  SV: Jøss, da lærte jeg noe nytt i dag og! :) Jeg liker i alle fall det våpenet utrolig godt. Det er helt ok tyngde, god rekyl og man får tatt opp rekylet godt i kroppen med riktig stilling både liggende, knestående og skytende :)

  Laz

  17.05.2012 klokka 22:35
  Kjenner ikke til noe paragraf, og mulig du har rett. Men har alltid gått ut fra det, og personlig mener jeg det er det eneste rette da forskjellig ammo kan gå veldig ulikt i enkelte våpen/kaliber...

  Kristian Myrmæl

  17.05.2012 klokka 22:51
  Laz: Joda, forstår hva du mener.
  Men nå er det slik at jegeren har ansvaret for å vite hvordan børsa går med forskjellig ammunisjon før man trasker ut i skogen.

  Ukene før jakta skyter jeg noen pakker med den ammunisjonen jeg skal bruke under jakta. Det er etter oppskytingen treningen og finjusteringen begynner, skyteprøven er laget for å avdekke og utelukke feil i utstyr og skytter.

  Jeg er mer bekymra for de som tar skyteprøven, slenger ( i ordets rette forstand) børsa bak i bilen, og ikke lufter den før jakta igjen, kikkertsiktet kan dultes ut av stilling, dette kan gjøre en dårlig skytter til en enda verre skytter. Våpenet bør prøveskytes flere ganger under jakta.

  Er man i den minste tvil om alt er i orden skal man heller ikke avfyre skudd mot hjortevilt.

  Min mening.

  Kristian Myrmæl

  17.05.2012 klokka 22:55
  Laz:

  En ting til. På vår skytterstadion skyter de fleste prøven med Norma Elite, og jeg håper for guds skyld at det ikke er den ammunisjonen de benytter på jakt.

  Det burde vært strengere krav til ammunisjon med tanke på kulas oppbygning og restvekt. Billige konvensjonelle blykuler går i småbiter ved treff i grove bein, og har dybdevirkning deretter.

  Laz

  18.05.2012 klokka 10:06
  Som jeg sa tviler jeg ikke på at du har kontroll på børser og ammo.

  Men desverre så er det nå en gang sånn at det er alt for mange jegere av typen som du refererer til, som tar sine 30 obligatoriske pluss oppskytingen. Og det er først og fremst med tanke på disse jeg mener oppskytingen må gjøres med aktuell ammo.

  Derfor mener jeg dette bør være regelen for alle som tar skyteprøven. For de som allikevel skyter mye, bør det ikke være noe problem å bruke "rett" ammo på de få skuddene.

  Synes egentlig at 30 obligatoriske skudd før prøven uansett er altfor lite. Og det burde ikke vært ubegrenset antall forsøk på oppskytingen heller.

  Kristian Myrmæl

  20.05.2012 klokka 20:27
  Laz: 30 obligatoriske skudd er vel nok til å finne ut om det er noe feil med våpenet?

  Jeg mener at man burde lagt opp til at det ble mer skyting etter pliktskuddene og skyteprøven,
  F.eks lokale interne konkurranser med skyting på lengre hold og bevegelige mål (slik at noen forstår at det er uklokt å skyte på dyr i bevegelse, med mindre man kan det)

  Så skal vi også huske at mange sliter med nerver på ei smekkfull skytebane, om noen av disse sender av gårde en slenger så mener jeg at dette ikke diskvalifiserer vedkommende fra storviltjakt.

  En av de beste hjortejegerne jeg kjenner er en helt håpløs baneskytter. Han kjenner sine begrensninger og skyter ikke før han er helt sikker, og litt til.

  Hvor mange forsøk fortjener en slik person?

  Skriv en ny kommentar

  hits